24.9.2016

Rózsavölgyi Csokoládé Madagascar Trinitario 72%

As many times before, I can only look at the wrapper and the chocolate and feel like looking at pieces of art. This time the wrapper is fire engine red, which is of course nice, especially at christmas time (which is coming soon enough). The chocolate color is quite light for a 72%.

As I would expect from Madagascan cacao made dark chocolate, the aroma is acidic and fruity, but not as much as I would have expected. The aroma is mainly chocolatey and only after that Madagascan.

As with all(?) my previous Rózsavölgyi chocolates I find this texture very, very, VERY pleasing. It's smooth as silk and melts in my mouth like butter. I would however assume that there isn't too much cacao butter in it, since the sugar is mentioned before the butter in the ingredients list.

At first bite I found the flavour surprizingly bitter. I had time to wonder about it before the bitterness started to mellow down. Could it be, that the pancake and raspberry jam I had an hour ago had left its sweet mark in my mouth? After eating a quarter of the bar I don't get the bitterness so strong anymore. It's still present, but there are also the typical fruity and acidic Madagascan cacao flavours. But. Something is missing compared to the Madagascan Criollo chocolate. Or am I imagining things? I'm sure that I'll have to do a blind comprison tasting between these two at some point and see if I really can tell the two apart, but at this moment I like the other one better. That's not saying that this chocolate isn't good (after the bitterness at the begining). My wife (who is in the begining of her dark chocolate journey, but is starting at the top) also noted the strong bitterness once I remembered to give her a piece...

There is also a significant amount of bitterness in the aftertaste. I would say that there is more than enough, ie. too much. There is also some drought in my mouth. I don't believe the difference of 1% between this and the Criollo makes any real difference.

Ingredients: Organic cacao beans, organic cane sugar & cocoa butter

Kuten niin monesti ennenkin, tuntuu kääreitä ja suklaalevyä katsellessa samalta kuin katselisi taideteoksia. Tällä kertaa käärepaperi on paloauton punaista, joka tietenkin sopii hyvin pikkuhiljaa lähestyvään jouluaikaan. Suklaan väri on melko vaalea ollakseen 72%.

Odotusteni mukaisesti tämä madagaskarilaisesta kaakaosta valmistettu tumma suklaa tuoksuu hapokkaalta ja hedelmäiseltä, mutta ei kuitenkaan ihan niin vahvasti kuin odotin. Tuoksu on ensisijaisesti suklainen ja vasta toissijaisesti madagaskarilainen.

Kuten kaikissa(?) aiemminkin kohtaamissani Rózsavölgyi-suklaissa on tämän koostumus hyvin, hyvin, HYVIN miellyttävä. Suklaa on silkinpehmeää ja sulaa suussa kuin voi konsanaan. En kuitenkaan usko, että suklaassa olisi yltiömääräisesti kaakaovoita, koska sokeri mainitaan tuoteselosteessa ennen kaakaovoita.

Ensipuraisulla suklaa tuntuu yllättävän kitkerältä. Kerkeän jopa pohdiskella asiaa tovin ennen kuin kitkeryys alkoi lievetä. Voisiko olla, että pannukakku ja vadelmahillo, joita söin tunti sitten, ovat jättäneet makeuttaan suuhuni? Syötyäni neljänneksen suklaalevystä sen kitkeryys ei enää tunnu niin pistävältä. Kitkeryyttä on vielä olemassa, mutta mausta löytyy myös madagaskarilaiselle kaakaolle tyypillisesti hedelmäisyyttä ja hapokkuutta. Mutta. Jotain tästä puuttuu verrattuna Madagascan Criollo -suklaaseen. Vai kuvittelenko vain? Minun täytyy ehdottomasti suorittaa sokkovertailua näiden kahden välillä jossakin vaiheessa ja selvittää erottaako ne toisistaan maun perusteella, mutta tällä hetkellä ainakin pidän siitä toisesta enemmän. Se ei tarkoita, etteikö tämäkin suklaa olisi hyvää (alun kitkeryyden jälkeen). Myös vaimoni (joka vasta aloittelee matkaansa tummalla puolella aloittaen kuitenkin huipulta) kiinnitti huomiota vahvaan kitkeryyteen, kun vihdoin muistin antaa hänellekin maistiaisen...

Jälkimaussakin on merkittävästi kitkeryyttä. Sanoisin jopa, että sitä on enemmän kuin tarpeeksi, eli liiaksi. Suuta myös kuivaa jälkikäteen jonkin verran. En usko, että yhden %-yksikön kaakaopitoisuuden ero tämän ja Criollo-suklaan välillä olis millään tavalla merkittävä.

Suklaata myy Suomessa Laatusuklaa.fi.

Ainesosat: Luomu kaakaomassa, luomu ruokosokeri & kaakaovoi

Ei kommentteja: