14.9.2016

Metiisto Artisan Chocolate Nicaragua 70%

The appearance of Metiisto bars and packaging are still as classy as before. I love the black, stylish cardboard wrappers with the shiny "M" logo and the big, engraved "M" on the chocolate bar itself. The chocolate is wrapped in a clear cellophane bag.

There's a very exciting aroma to this chocolate. It's mostly nutty, but there is more to it, even if I have trouble putting it into words. No fruity or acidic aromas here.

The texture of this chocolate differs some from the Metiisto Tanzania bar I reviewed a few days ago. This feels a little bit drier and maybe it even has some flouriness to it. The melted chocolate liquid is very thick and almost sticks to my teeth. The thickness feels very nice.

The flavors in the chocolate are more serious than happy. There is a nutty flavor as main flavor and then I get something like burnt sugar on the side. A very slight bitterness can be detected. If you have read my reviews before, you might know that I'm a fan of happy and fruity flavors. That being said, there is something mysterious about this taste. I find myself waiting for a new flavor popping up at any time... but it doesn't. It doesn't keep me from waiting. This is the kind of chocolate that makes you really concentrate on the task at hand (eating chocolate...).

The aftertaste has more bitterness than the flavor had during eating. That's the main difference between the actual taste and aftertaste. In my mouth no chocolate (that I can recall) got better by getting more bitter.

Ingredients: Cocoa beans, sugar & cocoa butter

Metiiston kääreet ja levyt ovat edelleen yhtä tyylikkäitä kuin ennen. Mustan pahvikääreen päällä oleva kiiltävä "M" yhdessä suklaaseen kaiverretun logon kanssa ovat todella hienot. Suklaalevy löytyy pahvien sisältä kirkkaasta sellofaanipussista.

Suklaassa on varsin jännittävä tuoksu. Se on pääasiassa pähkinäinen, mutta siinä on muutakin, joskaan en keksi sanoja sen kuvaamiseen. Hedelmäisiä tai hapokkaita tuoksuja on kuitenkin turha hakea.

Tämän suklaan koostumus poikkeaa muutama päivä sitten arvioimastani saman valmistajan Tanzania-levystä. Tämä tuntuu kuivemmalta ja tässä on hitusen verran jauhoisuuttakin. Sula suklaamassa on todella paksua ja tarttuu melkein hampaisiin. Sulan massan paksuus on erittäin miellyttävää.

Suklaan maut ovat enemmän vakavia kuin iloisia. Päämakuna on pähkinäisyyttä ja lisäksi maistan palaneen sokerin kaltaista makua. Pientä kitkeryyttäkin on havaittavissa. Jos olet lukenut aiempia arvioitani, saatat muistaa että pidän iloisista ja hedelmäisistä mauista. Tässä maussa on hedelmäisyyden sijaan jotain salamyhkäistä. Odotan koko ajan jonkin uuden makuvivahteen ilmaantuvan... mutta ei ilmaannu. Sekään ei estä minua odottamasta. Tämä suklaa saa maistajansa todella keskittymään maisteluun.

Jälkimaussa on enemmän kitkeryyttä kuin mitä syödessä oli. Siinäpä maun ja jälkimaun merkittävimmät erot. Minun suussani ei (muistini mukaan) yksikään suklaa ole muuttunut paremmaksi kitkeryyden lisääntyessä.

Suklaata myy Suomessa Laatusuklaa.fi.

Ainesosat: Kaakaomassa, sokeri & kaakaovoi

Ei kommentteja: