7.7.2016

Georgia Ramon Peru Marañón 60% vollmilch

This is my third milk chocolate in this blog. I don't intend to do any bigger explorations into the world of dark milk chocolates, but since they seem to come along every now and then, I don't see any reason to leave them out. Especially when the cacao content is close to dark chocolate.

I've loved the appearance of all previous GR chocolates I have reviewed and this looks nice as well... but I don't like the brown background color in the wrapper. It's just too boring and reminds me of basic carboard. The chocolate looks very light in color compared to previous dark chocolates.

I can't be 100% sure if I actually smell the milk (powder) or if I imagine it, but I think I smell it. The aroma mainly resembles dark chocolates but (and I feel kind of stupid even mentioning this...) is lighter. The milk chocolate seems to melt very fast, first on the table and then in my mouth. The texture is smooth and also creamy and I like it very much.

Flavorwise I feel very confused. First I get a milk chocolate feeling and flavor, but very soon something fruity pops up and soon after that some bitterness or even burnt comes out. I feel very mixed up by these mixed up flavors so I hurry to take another bite. There's the milk... there's the bitterness... where's the fruity bit, my favorite bit? I don't seem to get it a second time. After moments of confusion the different flavors kind of blend with each other and I get a little less confused. But just a little.

The aftertaste is creamy and bitter at the same time. I think it's the creamy part that makes the bitter part come out so strong. Not sure if this is actually any more bitter than any darker chocolate without the milk (powder) or creamyness.

Ingredients: Cocoa liquor, cocoa butter, whole milk powder & raw cane sugar

Tämä on kolmas arvioimani maitosuklaa tässä blogissa. Minulla ei ole aikomustakaan laajentua tämän enempää tummienkaan maitosuklaiden maailmaan, mutta koskapa tällaisiakin toisinaan tulee vastaan, en näe syytä jättää niitä arvioimatta. Eritoten tällaisia, joissa kaakaopitoisuus lähentelee tummia suklaita.

Olen kovasti pitänyt aiempien GR-suklaiden ulkoasusta ja tämäkin on kiva... mutta tuo kääreiden taustaruskea ei kyllä ole. Se on tylsä ja muistuttaa lähinnä aaltopahvista. Suklaa näyttää varsin vaalealta aiempiin tummiin suklaisiin samalta valmistajalta.

En voi olla 100% varma siitä, haistanko todella maidon (eli maitojauheen) vai kuvittelenko vain haistavani sen, mutta luulen ainakin haistavani. Tuoksu muistuttaa tummia suklaita, mutta (ja kuulostaa omaa korvaankin pöljältä sanoa näin) vaaleammalta. Maitosuklaa sulaa varsin nopeasti, ensin pöydälle ja sitten suussa. Koostumus on sileä ja kermainen ja tykkään siitä kyllä kovasti.

Maun puolesta ajatukset ovat sekaisin. Ensin maistuu maitosuklaa, mutta pian ilmestyy hedelmäinen maku ja sen jälkeen kitkeryys tai palaneen maku. Nämä sekalaiset maut sekoittavat myös pääni, joten otan pikaisesti seuraavan palasen. Tuossa on tuo maito... tuossa kitkeryys... missä on hedelmäisyys, suosikkini? Sitä ei tunnu toista kertaa löytyvän. Hetkellisen hämmennyksen jälkeen maut lähes sulautuvat toisiinsa ja hämmennykseni hälvenee. Vähän.

Jälkimaku on samalla sekä kermainen että kitkerä. Luulen, että kermaisuus aiheuttaa kitkeryyden korostumisen näin vahvana. En ole lainkaan vakuuttunut siitä, että tämä olisi sen kitkerämpi kuin joku tummempi suklaa ilman maitojauhetta tai kermaisuutta.

Ainesosat: Kaakaomassa, kaakaovoi, täysmaitojauhe & raakaruokosokeri

Ei kommentteja: