17.5.2016

Svenska Kakaobolaget Peru 68%

To my knowledge there are two bean-to-bar chocolate makers in Sweden. Svenska Kakaobolaget (Swedish Cocoa Company) is the other (Metiisto Artisan Chocolate being the other). This is my second of three unflavoured single origin chocolates from the company. The wrappers seem to be visually aligned, only the color changes from bar to bar. Nothing visually dramatic here.

Nothing dramatic in the aroma either. There is slight acidity and some berry-like aromas, but nothing that would make me jump for joy. However, a very decent aroma compared to any supermarket grade chocolate (which one should of course never compare this kind of chocolates to).

The texture of the chocolate is a bit grainy, definetly more than floury. It doesn't hurt my tongue or palate or anything, but since I don't really like grainy chocolates, it's too much. I like my chocolates smoooooth.

The first flavours I get are acidic and tangy. There is a mix of red wine and raisin in the overall flavour. Very soon, however, a very bitter taste appears and overwhelmes at least the raisin flavours. It quickly becomes clear to me that the first flavours were the best ones. From here on forward all the flavours are more or less bitter and I'm having a hard time enjoying this with a straight face.

The aftertaste is just as bitter. My nose is twitching and the taste in my mouth is really bitter. Sure, dark chocolate is supposed to be a bit bitter, but enough is enough already. Note that this is not even the darkest chocolate in town. The recipe for this chocolate needs some tuning, at least I think so.

Ingredients: Cocoa beans, sugar & cocoa butter

Ruotsissa on tietääkseni kaksi bean-to-bar -valmistajaa ja tämä Svenska Kakaobolaget on niistä toinen (ensimmäinen on Metiisto Artisan Chocolate). Tämä on toinen kolmesta Kaakaoyhtiön maustamattomasta/lisukkeettomasta single origin -suklaasta ja käärepaperit näyttävät noudattavan kaikissa samaa kaavaa, joskin väri vaihtelee. Mitään ihmeellistä ei ulkonäöllisesti ainakaan ole kääreissä tai suklaalevyssä.

Tuoksussakaan ei tunnu mitään mullistavaa. Siinä on pienesti hapokkuutta ja marjaisuuttakin, mutta ei sellaista mikä saisi hyppimään riemusta. Ihan asiallinen tuoksu kuitenkin, jos verrataan markettisuklaisiin (joihin tietenkään ei tällaisia koskaan pitäisi edes verrata).

Suklaan koostumus on hieman rakeinen, mutta ei niin pahasti, että kieleen tai kitalakeen sattuisi. En kuitenkaan varsinaisesti tykkää mistään muusta kuin ihan sileästä suklaasta.

Ensimaku on varsin hapokas ja kirpsakka. Siinä on sekoitus punaviiniä ja rusinaa, mutta mukaan tulee varsin pian annos kitkeryyttä, joka lieventää ainakin rusinan maun tyystin. Varsin pian käy kuitenkin selväksi, että ensimaku oli kutakuinkin parasta kokonaismaussa. Tästä eteenpäin maku pysyy lähes yksistään todella karvaana, eikä tätä irvistelemättä oikein voi imeskellä.

Jälkimakukin on todella karvas ja tympeä. Nenä pysyy syömisen jälkeen kurtussa ja suussa on todella kitkerä maku. Tummaan suklaaseen toki kuuluu pienimuotoinen kitkeryys, mutta liika on liikaa, varsinkin näinkin vaaleassa tummassa suklaassa. Jonkinasteista säätöä kyllä kaipaisi tämän suklaan resepti.

Ainesosat: Kaakaomassa, sokeri & kaakaovoi

Ei kommentteja: