18.5.2016

Belyzium 100%

I wrote this review almost a year ago. Just didn't get around to publishing/proof reading it.

Since the appearance of Belyzium bars don't really vary much, you can read my opinion of it from a previous review.

All Belyzium chocolates so far (including this one) have more or less had the aroma of red wine. I would assume that's because all chocolates are made from the same bean of same origin. To my surprise this extra "turbocharged" 100% dark chocolate doesn't really smell any more powerfull than the previous ones. At least that's how I feel now, when it's been a couple days since my last Belyzium review.

The texture is dry, sticky and to be honest, really unpleasing. The stickyness is very noticeable especially after the chocolate mixes with saliva. No pleasure texturewise either.

Well, you really know 100% chocolate by its flavour... There is definitly powerfull red wine in the flavour and since I don't enjoy red wine, I really don't enjoy this chocolate. What's good about this chocolate (and I use the term "good" loosely) is that the red wine flavours really push all other possible non-pleasing flavours to the back. They are there, but they don't really get to come out. This really cries out for some sugar.

As you might expect, there is lot's of red wine in the aftertaste as well. Unfortunatly that's not all. There's some other pungent flavour as well. The aftertaste is not at all sweeter than the actual flavour.

Ingredients: Cocoa beans

Tämä arvio on kirjoitettu melkein vuosi sitten. On vain jäänyt julkaisematta.

Koska Belyziumin suklaalevyjen ulkoasut eivät varsinaisesti poikkea toisistaan, voit lukaista mielipiteeni ulkoasusta aiemmasta Belyzium-arviosta.

Kaikki tähänastiset (tämä mukaanlukien) Belyziumin suklaat ovat tuoksuneet enemmän tai vähemmän punaviinille. Oletettavastikin tämä johtuu siitä, että kaikissa suklaissa on käytetty yhtä ja samaa kaakaopapua. Hierman yllättäen tämä suklaa ei maksimaalisesta kaakaopitoisuudestaan huolimatta tuoksu juuri sen voimakkaammalle kuin aiemmatkaan. Tai tältä ainakin tuntuu nyt kun edellisen arvioinnista on jo kulunut jokunen päivä.

Koostumukseltaan suklaa on heti kättelystä kuiva, tahmeahko ja suoraan sanottuna todella tympeä. Tahmeus oikeastaan ilmenee vasta kun suklaa sulaa ja sekoittuu suussa syljen kanssa. Mutta ei mikää ilo tuntoaistille(kaan).

Nooh, mausta sen 100% tumman suklaan tunnistaa... Tässä on selvästi tuoksusta tuttua punaviinin makuakin mukana, mutta punkkuhan ei todellakaan kuulu suosikkijuomiini ja tässä kaikki maut iskevät päälle varsin voimallisesti. Huh huh... Se mikä tässä on hyvää (käytän termiä tässä väljästi) on se, että joistakin yhtä tummista suklaista tuttu lastulevyn maku jää hieman tuonne punaviinin maun taakse. Kyllä se siellä on, mutta eipä ole päälimmäisenä. Ei ole minun makuun tämä ei, sokeria huutaa ja kovasti.

Jälkimakuna suuhun jää punaviinin lisäksi jokin todella pistävä maku tai tunne, joka vetää nenän kurttuun. Eipä voi jälkimakua kehua varsinaista syöntimakua makeammaksi.

Ainesosat: Kaakaomassa

Ei kommentteja: