6.5.2015

Szántó Tibor Porcelana 70%

The wrappers of Hungarian Szántó Tibor chocolate bars are made of cardboard and first open up like a matchbox (at least a Finnish one). Next you open some flaps from under which you finally see the stylishly packaged yet small (30 g) chocolate bar. The bar is divided into irregular pieces that are decorated with picutres of cocoa pods and leaves. Looks really nice and already the opening mechanism itself makes this feel very luxorious. Even the bag holding the chocolate is easy to open. The minor thing that the look of the wrappers lack is more than compensated by these mentioned properties.

The chocolate has a sweet aroma. Actually the aroma is not too far from milk chocolate since all the aromas are quite mild. The aroma is "basic good" and I'm thinking if I should take the whole bar out of the bag so I got all the aromas at once.

When I saw the words "stone ground" I pretty much figured out that the texture would be something else than silky smooth and I was right. There is more than a minimal amount of grainyness. On the other hand it feels like the grainyness is getting less and less the further I get in tasting the pieces in my mouth. After a few pieces my tongue does however feel a bit coarse and chewing (which I usually try even if I think it's the wrong way to enjoy chocolate) emphasizes the grainyness.

The mild aromas made me expect a mild or even bland taste. On the other hand the cocoa variety and my previous encounters with it make me expect vivid flavours. Luckily there are flavours in the chocolate and they are more or less like what I expected. In contrast to my previous encounters with Porcelana there seem to be some dominating spicy and tar-like flavours in this chocolate. The flavours are not strong overall but by no means bland. In addition to the mentioned spicy flavours there is a fruity flavour that comes and goes. This would most likely be an easy dark chocolate to a newcomer to dark chocolates as well. Then again, those spicy flavours might lift some eyebrows. To me this tastes exciting.

The aftertaste is pretty neutral much like the aroma was. There are no big flavour explosions but one remarkable thing is that there is really none of cocoa's natural bitterness in the aftertaste. Some of the flavours I got earlier are trying to come out in the aftertaste as well, but they are too mild to describe in more detail.

Ingredients: Cocoa beans, raw cane sugar & cocoa butter

Unkarilaisen Szántó Tiborin suklaalevyjen kääreet ovat pahviset ja aukeavat jännästi ensin tulitikkuaskimaisesti. Seuraavaksi avataankin ulos tulleesta osasta läpät, joiden alta paljastuu tyylikkäästi pakattu pieni (30 g) suklaalevy. Levy on jaoteltu epäsäännöllisiin palasiin ja palaset on kuvioitu kaakaopuun hedelmien ja lehtien kuvilla. Näyttää todella hyvältä ja jo pelkästään pakkausmekanismi saa suklaan tuntumaan todella yleelliseltä. Suklaa on vielä pussissa, jonka avaaminen on tehty todella helpoksi. Se pieni "jokin" mikä kääreiden ulkonäöstä ehkä puuttuu vähintäänkin korvaantuu näillä muilla em. ominaisuuksilla.

Suklaa tuoksuu pussissaan hitusen makealta. Tuoksu ei ole niin mahdottoman kaukana maitosuklaan tuoksusta, sillä varsinaisia "normaalista" poikkeavia aromeja ei ole. Tuoksu on sellainen perushyvä suklaan tuoksu ja jäänkin miettimään pitäisikö koko levy ottaa pois pussukasta, jotta tuoksu pääsisi paremmin esiin.

Kun näin kääreissä maininnan "stone ground" osasin jo aavistaa että koostumuksen osalta kyseessä olisi jotain muuta kuin silkkisen sileää ja olin oikeassa. Suklaassa on rakeisuutta ja sitä on vähintäänkin kohtalaisesti. Toisaalta tuntuu että jokaisen palasen imeskelyn alkuvaiheessa tuntuva rakeisuus vähenee ja katoaa palasen sulaessa. Kieli kuitenkin jää hieman karheaksi suklaan syömisestä ja pureskelu (jota yleensä kokeilen, vaikka se onkin minusta väärä tapa syödä suklaata) vain korostaa rakeisuutta.

Tuoksu aiheutti toisaalta sen, että pelkäsin maunkin jäävän miedoksi tai jopa laimeaksi. Toisaalta taas kaakaolajike ja aiemmat kokemukset siitä antoivat odottaa varsin monivivahteista makua. Onneksi suklaasta löytyykin makuja ja ne ovat pääasiassa odotusteni kaltaisia. Poiketen hieman aiemmista Porcelana-kokemuksista tässä tuntuvat hallitsevina makuina olevan mausteiset vivahteet ja eritoten jokin tervaa muistuttava maku. Maku on melko mieto kaikenkaikkiaan, mutta ei suinkaan vivaihteeton. Mainittujen mausteiden lisäksi suussa tuntuu jokin hedelmäinen maku, mietona sekin, joka tulee ja menee suklaata imeskellessä. Tämä olisi varmasti helposti syötävä tumma suklaa sellaisellekin, joka tummiin suklaisiin ei ole kovin tottunut tai joka ei pidä tummankaan suklaan kitkeryydestä. Toisaalta nuo mausteiset tuntemukset saattavat yllättää. Jännittävä maku.

Jälkimaku on tuoksun tavoin melko neutraali. Suuria makuvivahteita ei ole suuntaan tai toiseen, mutta erityisen merkille pantavaa on, että sitä tumman suklaan luontaista kitkeryyttä jälkimaussa ei varsinkaan ole. Jotkut makuvivahteet käväisevät esillä jälkimaussakin, mutta liian mietoja ovat tunnistettaviksi.

Ainesosat: Kaakaomassa, raakaruokosokeri & kaakaovoi

Ei kommentteja: