10.5.2015

Szántó Tibor Arriba Los Rios 70%

The appearance and packaging is exactly the same as in the Porcelana I previously reviewed so the rating is the same. The only difference between these two is that while the Porcelana is light in colour (as it usually is) the Arriba is much darker.

The aroma is pretty powerfull and I'm sorry to say that it reminds me a bit too much of the dark chocolates we have in our supermarkets here in Finland. There is absolutely no freshness or happiness in the aroma. Instead there is plenty of gloomyness.

I think the texture in all Szántó Tibor chocolates is pretty much the same since they are all stone ground. I don't really have too much detailed knowledge about chocolate making but I think that stone ground always means more or less a grainy texture. I do understand that this is a choice the chocolate maker has made. I just prefer the silky kind.

The flavour blows my mind! How can a chocolate that has such a gloomy aroma taste so bright? Oh my! The fresh flavours remind me of a mixture of fruits. It's not too strong or pungeant in any way. I can't really name a single fruit in the flavour but it's a happy one. The closest fruits I can think of are banana and peach. Absolutely delicious.

Since the flavour is delicious the aftertaste usually tends to be something in the same direction and this chocolate makes no exception in that sense. Sure the flavours are milder in the aftertaste, but in a good way. I wish this aftertaste lasted longer.

Ingredients: Cocoa beans, raw cane sugar & cocoa butter

Ulkonäkö ja paketointi ei millään tavalla poikkea aiemmin arvioimastani Porcelanasta joten arvosanakin on sama. Ainoa ero on siinä, että Porcelanan ollessa itselleen tyypilliseen tapaan vaalea väritykseltään, on tämä Arriba-kaakaosta valmistettu suklaa selvästi tummemman väristä.

Suklaan tuoksu on värityksen tapaan melko voimakas ja sanoisinko jopa meille suomalaisille (valitettavan) totutun tumman suklaan tapainen. Tuoksussa ei ole vähäistäkään raikkautta tai iloisuutta. Sen sijaan tässä on synkkyyttä ja sitä muuten riittää.

Koostumus taitaa olla tällä valmistajalla vakio tuon kivimyllyssä jauhamisen vuoksi. En ole ihan niin syvällä suklaan valmistuksessa, mutta minulla on sellainen käsitys että kivimyllyjauhanta aina jättää koostumuksen hieman rakeiseksi. Tokihan tämä on valmistajan toiveiden mukaista eikä mikään sattuma. Itse pidän enemmän sileästä suklaasta.

Maku pääsee kyllä yllättämään aivan 6-0. Miten näin synkältä tuoksuva suklaa voi maistua näin raikkaalta? Täytyy ihan sanoa, että huh-huh! En tarkoita tässä raikkaudella mitään sitruunaista tai muutoin pistävää makua vaan kertakaikkisen mahtavaa ja sopivan hillittyä sekahedelmän makua. En osaa tässä lähteä nimeämään mitään tiettyä hedelmää, mutta iloista on, kertakaikkiaan. Ehkä lähimmät hedelmän maut jotka tässä voisivat maistua ovat banaani ja persikka. Neutraaleja, mutta herkullisia makuja siis. Kertakaikkisen herkullista!

Koska maku oli herkullinen, tuppaa jälkimakukin yleensä olemaan samansuutainen. Eipä tee tämä suklaa poikkeusta siihen sääntöön. Jälkimaussa on kaikki samat maut kuin itse maussakin, mutta selvästi miedompana. Jopa niin mietona, että niiden toivosi säilyvän pidempäänkin.

Ainesosat: Kaakaomassa, raakaruokosokeri & kaakaovoi

Ei kommentteja: