2.5.2015

Chocolate Naive Madagascar 85%

I've reviewed a Nicaraguan chocolate from this Lithuanian chocolate maker before. It tasted very nice but I had some issues with some of the ingredients in it. Those ingedients are present also in this darker chocolate made from Madagascan cocoa. Visually this wrapper and chocolate bar are the same as the previous one, very nice indeed.

Because it's only been hours since I tasted the other chocolate from Naive, I can't help comparing the aromas. This has a similar powerful aromas but also a tangy one that I could (with the help of my imagination) assume being something that the Madagascan cocoa has brought to the table. Maybe the flavours will tell more.

Texturewise also this Naive chcolate is very close to perfect. The thin chocolate melts quickly in my mouth and on the table. Also the slight flouryness is here.

At first taste I notice this being a higher percentage chocolate, since there is quite a lot of bitterness. There is also acidity and a tangy/fruity taste right from the start. The happy and fresh flavours that I usually associate with Madagascan cocoa are now somewhere else. The bitterness is predominant and none of the flavours are the kind I would call purely positive. I am dissapointed in the taste. This actually reminds me of some 100% Madagascan chcolates I've tasted.

The aftertaste is in line with the flavours but at least the bitterness eases off a little. There is still some taste or attribute that makes my nose itch.

Ingredients: Cocoa beans, sugar, cocoa butter, clarified butter & soya lecithin

Olen aiemmin arvioinut tämän liettualaisen suklaavalmistajan Nicaragua-suklaan, joka oli maultaan kelpo suklaata. Ainoat ongelmat sen kanssa liittyivät joihinkin suklaan ainesosiin, jotka ovat läsnä myös tässä madagaskarilaisesta kaakaosta valmistetussa tummemmassa suklaassa. Ulkoasullisesti tämän suklaan kääreet ja suklaalevy ovat ihan samalla tasolla edellisen kanssa. Virtuaalista plussaa tälle siitä, että tässä näkee lukea kääreiden tekstitkin.

Koska edellisen suklaan (samalta valmistajalta) arvioinnista on kulunut vain tunteja, tulee väkisinkin verrattua mm. tuoksuja keskenään. Tässä on samankaltainen voimakas tuoksu, mutta mukana on myös jokin pieni pistävyys, jota hyvällä mielikuvituksella voisi kuvitella madagaskarilaiselle kaakolle tyypilliseksi marjaisaksi tuoksuksi. Maku selventänee enemmän.

Koostumuksen puolesta tässäkin Naiven suklaassa on kaikki kohdillaan. Ohut suklaa sulaa nopeasti sekä suussa että pöydällä. Myös Nicaragualaisesta tuttu pieni jauhoisuus on paikalla. Koostumuksesta ei tule moitteita.

Mausta tuntee heti, että nyt on korkeamman kaakaoprosentin tuote kyseessä. Karvautta on melko runsaasti. Myös hapokkuutta ja lievästi pistävää marjaisuutta on heti alkumausta lähtien. Iloiset ja raikkaat maut, joita odotin kaakaon alkuperän huomioiden, ovat nyt jossakin muualla. Tuo karvaus nostaa päätään ja pistävänraikasta makuakaan ei kovin helposti pelkästään positiiviseksi pysty kehumaan. Olen kyllä suuresti pettynyt makuun. Tästä tulee lähinnä mieleen 100% tummat madagaskarilaiset, joita olen maistanut.

Jälkimaku on arvatenkin samoilla linjoilla itse maun kanssa, mutta kitkeryys sentään loivenee pikkuhiljaa. Jokin nenää nyrpistävä maku tai ominaisuus jälkimaussakin kuitenkin on, koskapa nenä koko ajan vetää itseään kurttuun.

Ainesosat: Kaakaomassa, sokeri, kaakaovoi, kirkastettu voi & soijalesitiini

Ei kommentteja: