19.3.2015

Rózsavölgyi Csokoládé porcelana 71%

I've mentioned before that some chocolate wrappers would work fine as wallpaper as well. This is especially true with Rózsavölgyi Csokoládé wrappers. Golden birdies on a light background, could anything be more beautiful? Yes it could and you don't even have to look very far: open the wrappers. Rózsavölgyi Csokoládé bars have been cast in molds that create a very recognizable figure once you've seen it. In short: this is the most beautiful chocolate bar I've seen so far.

The aroma is surprizingly neutral and mild. I get a wif of cinnamon but I don't smell any of that usual and sometimes gloomy dark chocolate aroma you sometimes get. The aroma is nice but it doesn't really give me any clue of what is in store tastewise.

Since the bar is thin, it's very easy to just let it melt on the tongue. The texture is just as smooth as I'd like it to be and there is no grainyness here. On the other hand, this is not as "slippery" as some other chocolates either. Once the chocolate melts, the liquid is thick enough to make you feel like you still have chocolate in your mouth. Luxorious!

The surprizingly neutral aroma was a deception! There's enough flavour here to go around and so far all of them good. I get a light cinnamony taste just like in the aroma, but also plenty of bright flavours. The funny thing is that these bright flavours don't really last. They go away just as fast as they entered and what's left all the way to the end is the mild cinnamony taste. I put a second piece of chocolate in my mouth and notice that the bright tastes are not there anymore. What happened? Did the first piece scare off my tastebuds? I've been using the word cinnamony a few times, but I have to patch that up with saying that the taste in question could also be called vanillany (I know that's not a word either!) or any number of things. The main thing is that neither of these spices have been added to the chocolate and the taste actually comes from the cocoa. An exciting and mind blowing chocolate.

The aftertaste is familiar from the aroma and the taste. No surprizes here, but when the taste and aroma are at the level they are in this chocolate, why would you want anything else? My palate is still tasting all kinds of flavours after a while and I'm happy to be enjoying them. It's only at the last stages of the aftertaste that I notice the first and microscopic signs of bitterness, but who cares anymore at this stage. Not me.

Ingredients: Cocoa mass, cane sugar & cocoa butter

Olen joistakin muidenkin valmistajien kääreistä todennut, että ne toimisivat erinomaisesti myös tapettina. Tämä koskee Rózsavölgyi Csokoládén suklaalevyn kääreitä erityisen suurissa määrin. Kultaisia lintuja vaalealla taustalla, voisiko olla kauniinpaa? No kyllä voisi, eikä tarvitse edes kaukaa hakea: avaa kääreet. Rózsavölgyi Csokoládén suklaalevyt on valettu muotissa, jonka kuvio on erittäin helposti tunnistettavissa sen jälkeen kun sen kerran on nähnyt. Se on sanalla sanoen kaunein suklaalevy minkä olen nähnyt tähän mennessä.

Tuoksu on yllättävän neutraali tai jopa mieto. Haistan miedon kanelimaisen tuoksahduksen, mutta en lainkaan sitä tyypillistä tumman suklaan "synkkää" tuoksua, joka joskus on miedompi ja joskus menee överiksi. Tässä suklaassa tuoksu on hyvä, mutta se ei juuri anna etukäteistietoa siitä miltä suklaa saattaisi maistua.

Suklalevy on ohut, jonka ansiosta sitä on helppo imeskellä. Koostumus on juuri niin sileä kun voi toivoa, eikä tästä löydy minkäänlaista rakeisuutta vaikka tämä ei myöskään ole niin rasvainen tai liukas kuin joidenkin valmistajien suklaat. Kun suklaa sulaa massaksi jää massan koostumus sen verran paksuksi, että suussa tuntee olevan suklaata, vaikka varsinaisia palasia ei enää olisikaan. Yleellistä!

Yllättävänkin neutraali tuoksu osoittautui hämäykseksi! Tässähän on makuja vaikka muille jakaa ja ainakin alkuun kaikki tuntuvat olevan positiivisia. Maussa on hieman sitä kanelia jonka tuoksustakin tunnistin, mutta lisäksi runsaasti raikkaita makuja. Jännä juttu vain, että nämä raikkaat maut eivät viipyile suussa kovin kauan, vaan ne tulevat ja menevät nopeasti jolloin suuhun jää suklaan täydelliseen sulamiseen ja katoamiseen asti tuo miellyttävä kanelinkaltainen maku. Pistän toista palasta suuhun ja huomaan että ensimmäisen palasen raikkaimmat maut eivät enää yllätäkään samalla tavalla. Maku on jotenkin hillitympi. Oliko alun raikkaus niin voimakas, että makuaistikin säikähti? Olen koko ajan puhunut kanelimaisesta mausta, mutta täytyy sitä paikkailla sen verran, että makua voisi myös kuvailla hieman vaniljaiseksi, tai itse asiassa aika moneksikin asiaksi. Pääasia on että kumpaakaan näistä mausteista ei löydy suklaasta, vaan ne ovat molemmat kaakaopavusta irtoavia makuja. Jännittävä ja ajatuksia herättävä suklaa.

Jälkimaku noudattaa suklaan tuoksun ja maun viitoittamaa tietä, eli mitään yllättävää täällä ei enää ole. Toisaalta, jos maku ja tuoksu ovat tämän suklaan tasoa, niin miksi pitäisikään olla? Suussa ja eritoten kitalaessa tuntuu vielä melko pitkäänkin erilaisia makuvivahteita joita ihan mielellään jään tunnistelemaan. Vasta jälkimaun loppupuolella huomaan, että suklaassa on mikroskooppisen pieni karvaskin puoli, mutta se ei varsinkaan tässä vaiheessa haittaa yhtään mitään.

Suklaata myy Suomessa Laatusuklaa.fi.

Ainesosat: Kaakaomassa, ruokosokeri & kaakaovoi

Ei kommentteja: