4.3.2015

Ara Chocolat Porcelana 70%

The design of the "bar" has had a facelift, but inside the "bar" is still 5 thin tasting pieces of chocolate. I'm not totally sure, but it feels like the wrapping paper is a bit thicker than before as well. Even with the facelift this is easily recognized as an Ara Chocolat bar. The chocolate inside looks lighter in color than one might expect from a 70 % dark chocolate. Maybe it's because of the "white bean" used.

The aroma of the chocolate is pretty much what I expected. I smell raisin and caramel. I have tasted chocolates with this aroma before, I'm glad to say. The raisin aroma is at its strongest just after opening the wrappers. After this the caramel scent takes over. I think that most people wouldn't recognize this as a dark chocolate if they didn't know. My hopes for the taste have already gone through the roof at this point.

Texturewise the chocolate leaves nothing missing. The thin pieces melt easily and the chocolate is smooth, without any graininess or flouryness. The melted chocolate is lovely and thick but not the kind that sticks to your teeth. For a dark chocolate this hardly dries my mouth in the least. I could almost imagine myself tasting a milk chocolate, but a very nice one.

The first taste I get is the caramel I found in the aroma. I think I also taste something resembling milk(!) in this chocolate, which I know doesn't include any. The raisin from the aroma comes through in the taste as well, but as a subtle, almost secondary flavour. There is acidity in the chocolate and I feel the tingeling at the edges of my tongue and in the palate. By the third piece I also get a slight tingeling in my upper throat. This is a really delicious chocolate. The flavour has the potential for the full ten points, but after some consideration I feel compelled to reduce one point. But we are talking about very, very small margins here. If only there had been the slightest amount more fruityness or something like that.

The aftertaste is subtle. It goes hand in hand with the aromas and the flavours. In a word: delicious. The caramel notes are much stronger than the raisin notes in the aftertaste and this makes the aftertaste fairly sweet and not bitter at all. Repeat after me: delicious!

Ingredients: Cocoa mass, cane sugar & cocoa butter

Kääreiden design on uudistunut viime näkemästä hieman, mutta "suklaalevyn" idea on sama, eli varsinainen suklaalevyhän tämä ei ole, sillä kääreiden sisältä löytyy viisi maistelupalaksi sopivaa pientä palasta. Paketointia avatessani huomaan myös, että käärepaperi on selvästi paksumpaa kuin aiemmissa levyissä. Vaikka kääreet ovatkin enemmän design kuin aiemmat, niin se ei ihan riitä parantamaan ulkoasun arvosanaa. Suklaa on merkittävän vaaleaa väritykseltään ottaen huomioon että se kuitenkin on 70 % tummaa suklaata.

Suklaassa oli juuri sellainen tuoksu kuin odotinkin. Hieman rusinainen ja hieman toffeemainen. Olen syönyt tämäntuoksuisia suklaita aiemminkin. Rusinaisuus oli voimakkaimmillaan juuri pakkauksen avattuani ja sen jälkeen toffeemaisuus vie kyllä piikkipaikan. Tätä ei tuoksusta kyllä arvaisi tummaksi suklaaksi, mutta odotukset mausta nousivat kyllä tuoksun mukana kattoon.

Koostumuksen osalta suklaa ei jätä mitään toivomisen varaan. Ohuet palaset sulavat todella helposti suussa ja suklaa on sileää, minkäänlaista rakeisuutta tai edes jauhoisuutta ei ole havaittavissa. Sulanut suklaamassa on ihanan pehmeää ja paksua, mutta ei niin paksua että tarttuisi hampaisiin. Tummaksi suklaaksi tämä kuivattaa suutakin vain vähän. Voisi melkein sanoa, että jos tätä vähemmän kuivattaisi, sen täytyisikin olla jo maitosuklaa.

Alkumaku on toffeinen, jopa maitoinen (!). Pikkuhiljaa esiin hiipii tuoksussakin esillä ollut rusinaisuus, mutta se ei makuna valtaa koko suuta, vaan pysyy miellyttävän hillittynä. Suklaassa on myös jonkin verran hapokkuutta, eli keskivahvaa kihelmöintiä tuntuu sekä kitalaessa että kielen reunoissa suklaata imeskellessä. Kurkun perälläkin käy kolmannen palasen kohdalla pieni hapokas tunne. Tämä on todella herkullinen suklaa. Pähkäilen maulle antamaani arvosanaa tovin, sillä tässä olisi melkein ainekset täydellisyyteen. Jos tässä olisi ollut aavistuksenkaan verran enemmän hedelmäisyyttä tai marjaisuutta (rusinaisuuden lisäksi) olisi arvosana heti maksimissa.

Jälkimaku on melko hillitty. Se on ihan samalla tasolla tuoksun ja maun kanssa, eli herkullinen. Toffeemaiset elementit ovat jälkimaussa selvästi vahvemmin edustettuna kuin rusinaiset, joten jälkimaku on kohtalaisen makea, ei lainkaan kitkerä. Sanalla sanoen jälkimaku on herrrrrrkullinen.

Suklaata myy Suomessa Laatusuklaa.fi.

Ainesosat: Kaakaomassa, ruokosokeri & kaakaovoi

Ei kommentteja: