6.3.2015

Åkesson's Criollo Madagascar 100%

I have one fundamental problem with this chocolate: it contains lecithin. Of course this is only my opinion, but dark quality chocolate shouldn't contain lecithin or vanilla. I have however reviewed a couple chocolates with lecithin before, so I'll let it slide. The presence of lecithin as such has no impact on my review.

The bright red cardboard wrapper certainly catches one's eye and not without reason. This is as dark a chocolate as chocolate can get. The wrapper can certainly not be blamed for being too modern but I won't hold it against it. Much. The bar itself looks nice with the letter Å in the middle. (For those not knowing Scandinavian languages: Å is a Swedish O)

The aroma has definite links to Madagascan cacao with its freshness but at the same time the aroma makes one aware of the fact that we are now dealing with really dark chocolate. There is a very slight tangy aroma which actually gets stronger with every sniff I take, so maybe I should just take a bite.

The first thing I notice is how dry the chocolate feels at first. This suddenly changes direction quite surprizingly. Even if the slowly melting chocolate liquid almost sticks to my teeth, it doesn't dry my mouth as much as some chocolates with dozens less cocoa content. I'm confused.

If I was confused by the texture, I am even more confused by the taste. The first actual flavour keeps me waiting. There are dark flavours that remind me of soil/dirt and my grandma's old place and it's potatoe cellar. But in all this darkness a slight freshness and acidity also pops up, just as one would expect with Madagascan cacao. Surely no one would call the flavours in this chocolate bright, but I'm still very confused.

I remember tasting 11 different 100 % dark chocolates before this and I must say that this is by far (really far) the most enjoyable of the lot. This is the first 100 % chocolate I could even imagine anyone enjoying, since I am almost enjoying it myself. The tangyness usually found in such dark chocolates is nowhere to be found. Did I already mention being confused? After all this praise I have to say that I will not be buying even this 100 % chocolate for pleasure anytime soon. This is too dark for me, but this is easy to eat without my face twisting like Chubby Checker once (or twice) did. I can only imagine what this would taste like with just a bit of sugar in it. I'm pretty sure it would be right up there with the best.

The aftertaste is pretty similar to the actual taste, mainly gloomy and dark, but there are definitive bright nuances to be tasted. The tangyness missing in the flavour has made a small nest for itself here in the aftertaste, but it's nothing to be alarmed about. Also the acidity is a bit stronger in the aftertaste. This aftertaste is a bit too dark for me, but at the risk of repeating myself I have to say that this is by far the best 100 % dark chocolate I've had.

Ingredients: Cocoa mass, cocoa butter & soy lecithin

Tämän suklaan perustavaa laatua oleva vika on siinä, että tämä sisältää soijalesitiiniä. Tokihan tämäkin on vain minun mielipiteeni. Minusta se on vaniljan ohessa tarpeeton tuote laadukkaassa tummassa suklaassa, mutta olenhan toki arvioinut pari lesitiiniä sisältänytta suklaata aiemminkin. Lesitiinin läsnäolo ei millään tavalla vaikuta arvosanoihini.

Punainen pahvipakkaus kiinnittää takuulla huomion hyllyssä. Eikä syyttä, onhan tämä tumminta mahdollista tummaa suklaata. Kovin modernilta pakkaus ei näytä, mutta tarviikon kaiken näyttääkään? Itse suklaalevy on ihan mukavan näköinen ja keskellä levyä komeilee sama Å joka löytyy kääreistäkin.

Tuoksussa on selvästi havaittavissa madagaskarilaiselle kaakaolle tyypillistä raikkautta, mutta samalla nuuhkaisulla tulee kyllä varsin selväksi, että nyt on kyseessä todella tumma suklaa. Tuoksussa on pientä pistävyyttä ja juuri tämä pistävyys tuntuu tulevan selvemmin ja selvemmin esille nuuhkiessa, joten pitäisi kenties vaan taittaa palanen suuhun.

Ihan ensimmäisenä huomaan suklaan kuivuuden. Tämä tuntuu alkuun lähes niin kuivalta kuin suklaan voi kuvitella olevan. Tunne kuitenkin muuttuu täysin yllättäen. Vaikka hiljalleen sulava suklaa muuttuu paksuksi ja lähes hampaisiin tarttuvaksi massaksi, ei tämä kuitenkaan kuivaa suuta läheskään niin paljon kuin olen huomannut monien, jopa kymmeniä prosentteja miedompien suklaiden tekevän. Olen hämmentynyt.

Jos olin hämmentynyt suklaan koostumuksesta, niin maku se vasta hämmentääkin. Ensimmäinen varsinainen maku, joka suklaasta irtoaa, antaa odottaa itseään pitkään. Suklaasta irtoaa pikkuhiljaa tummia makuja, jotka vievät ajatukset multaan tai vanhan mummolan perunakellariin. Synkkyyden keskeltä esiin piipahtaa myös pieni madagaskarilaiselle kaakaolle ominainen raikkaus ja hapokkuus, mutta tokikaan tätä suklaata ei ihan raikkaaksi voi kutsua. Mutta olen edelleen hämmentynyt.

Olen laskujeni mukaan maistanut 11 eri 100 % tummaa suklaata ennen tätä ja tämä on niistä kyllä selkeästi, siis todella selkeästi nautittavin. Oikeammin sanottuna tämä on ensimmäinen näin tumma suklaa, josta voisin edes kuvitella kenenkään nauttivan. Poissa on se kaamea pistävyys, joka näistä yleensä löytyy. Sanoinko jo, että olen hämmentynyt? Ylistettyäni suklaan hyviä ja yllättäviä ominaisuuksia minun täytyy kuitenkin sanoa, että en minä tätäkään 100 % suklaata koskaan tule ostamaan nautiskelua varten. Tämä on minulle liian tummaa, mutta tätä syödessä ei tarvitse lainkaan irvistellä tai ihmetellä. Pienikin ripaus rokeria nostaisi tämän suklaan takuulla jo herkuttelutasolle.

Jälkimaku on hyvin samankaltainen itse imeskelymaun kanssa, pääasiassa tumma ja pimeä, mutta suussa tuntuu selvästi raikkaitakin vivahteita. Mausta puuttunut pistävyys on luonut itselleen pienen pesän tänne jälkimakuun, mutta ei ole hälyttävällä tasolla. Hapokuuskin tuntuu jälkimaussa vahvemmin kuin varsinaisessa maussa. Onhan tämä jälkimakukin hieman liian tumma minulle noin niinkuin jokapäiväiseksi asiaksi, mutta sillä uhallakin, että toistan itseäni, totean että paras jälkimaku tähän mennessä näin tummaksi suklaaksi.

Ainesosat: Kaakaomassa, kaakaovoi & soijalesitiini

Ei kommentteja: