6.10.2014

Ara Chocolat Trincheras 75%

This is the fourth and last in the Ara Chocolat quality line of plain chocolates. I've enjoyed the Madagascan tremendously, the Mexican greatly and also eaten the Equadorian. This time the cocoa comes from Venezuela and it's said to be Trinitario variety, but very close to being Criollo.

The wrapper and the general look and feel of this bar-which-is-not-a-bar is identical with the others in the product line, apart from the effect color, which is now green. I get a slightly fruity and aniseedy aroma from the chocolate when sniffing it. None of the aromas are very powerful and it's very difficult to try to guess what the chocolate might taste like. Luckily we don't need to rely on guessing.

The texture doesn't really differ from the other chocolates in the product line. Well, actually, maybe this thick cocoa liquid (a.k.a. melted chocolate in my mouth) sticks to my teeth and palate a bit harder than the previous ones. Or so I think, since it's been more than a few days since I reviewed the others, so it's a bit difficult to compare based on memory alone.

The flavour is at first just a little bit fruity, but after five seconds there is a powerful bitterness that kicks in. This might of course also be a result of me not having eaten any dark chocolate in a few days (how did that happen!?), so I take another piece. Yes, the bitterness is still there, but it's not as powerful as it first felt like. What I also notice about this (during piece three) is that my mouth feels dry. I wonder if the ratio between cocoa mass and cocoa butter might be more in favor of the mass part in this one? I would rate this as a semi-strong+ dark chocolate. It is not the most bitter dark chocolate, but definetly not the one that milk chocolate fans should start out with into the world of darks. I'm wishing the chocolate had some kind of twist to it. It's ok like it is, but there's nothing specific, that would make me remember it after this tasting session.

The aftertaste is more like a feeling than a taste. There is a "dark feeling" in my mouth, but no real taste, other than the bitterness. My mouth still feels dry and I feel like having a cold glass of milk (yes, here in Finland it's quite normal for also grown-ups to drink milk daily, even together with food). At the final stages of the aftertaste I get a slight tingling on the tip of my tongue for some reason.

Ingredients: Cocoa mass, cane sugar & cocoa butter

Tämä on neljäs ja viimeinen Ara Chocolat'n laatusuklaasarjassa ilman lisukkeita. Olen aiemmin nauttinut Madagaskarilaisesta suunnattomasti, Meksikolaisesta suuresti ja syönyt Equadorilaista. Tällä kertaa kaakao tulee Venezuelasta ja sen kerrotaan olevan lajikkeeltaan Trinitariota, mutta varsin lähellä Criolloa.

Kääreet tässä patukassa-joka-ei-ole-patukka on identtinen muiden tuotesarjan suklaiden kanssa, poislukien väri, joka tässä on siis vihreä. Tuoksussa on aavistus hedelmäisyyttä ja anista. Mikään tuoksu ei ole kovin voimakas ja on todella vaikea tuoksun perusteella arvailla miltä suklaa saattaisi maistua. Onneksi minun ei tarvitsekaan tyytyä arvailuun.

Koostumus ei juuri eroa muista tuotesarjan suklaista. Tai no, ehkäpä suussa sulanut suklaa tarttuu hampaisiin ja kitalakeen tiukemmin kuin aiemmat. Tai näin ainakin kuvittelen, sillä edellisistä maisteluista on vierähtänyt jo tovi. Paha mennä pelkästään muistin varassa kommentoimaan suuremmalla varmuudella.

Maku on aluksi hieman hedelmäinen mutta jo viiden sekunnin jälkeen voimakas kitkeryys ilmaantuu. Tokihan tuo voi johtua siitäkin, että en ole syönyt tummaa suklaata muutamaan päivään (mites noin pääsi käymään), joten otan toisenkin palasen. Kitkeryyttä löytyy tästäkin, mutta ei samassa määrin kun aiemmin. Kolmannen palasen kohdalla huomaan suun tuntuvan varsin kuivalta. Mahtaako olla seurausta kaakaomassan ja kaakaovoin keskinäisestä määräsuhteesta, joka tässä kallistuisi massan puolelle? Arvioin tämän puolitumma+ suklaaksi. Ei tämä kaikista kitkerin tumma suklaa ole, mutta ei missään nimessä sellainen jolla maitosuklaafanien kannattaa aloittaa siirtyminen tummien suklaiden maailmaan. Toivon että suklaassa olisi jokin "juju". Onhan tämä ihan ok, mutta ei mitään sellaista mieleenjäävää jota kaipaisin.

Jälkimaku on enemmänkin tunnetta kuin makua. Suussa on "tumma" fiilis, mutta ei varsinaista makua kitkeryyden ohella. Suuta kuivaa edelleen ja mieli tekee kylmää maitolasillista. Jälkimaun viimeisinä vivahteina tunnen jostakin syystä kielen kärjessä pientä kihelmöintiä.

Ainesosat: Kaakaomassa, ruokosokeri & kaakaovoi

Ei kommentteja: