2.10.2014

Ara Chocolat Chiapas 72%

This chocolate also looks just like it's sister products, but now the effect color is turqoise. Five small pieces of chocolate inside, very easy to enjoy, when someone has done the dividing job for you.

After just having reviewed the Madagascan chocolate I notice that the aroma in this one is not quite as fruity. There is some fruityness, but I think I smell something like liquorice as well. Lovely aroma, no doubt. The texture is just as smooth as it was in the Madagascar. The liquid chocolate spreads the strong aromas around my mouth.

Well, hello there! The flavour of this chocolate differs from the Madagascan one even more than the aroma. I get a slight punch in the mouth as soon as I put a piece of chocolate in it. But it's not a bad punch. The taste is strong, but it's not really bitterness that makes it strong, it's something else. The taste is a bit earthy and it has some acidity to it as well. There is some bitterness as well, but there's something in this taste that I can't quite put my finger (or tongue) on. It's like an exotic fruit that has been blanded down with water and... anis? I quite enjoy the taste. It's very exciting even without the fruity flavours.

The aftertaste resembles the actual taste almost identically. Usually the aftertaste changes into something else, but not here. In a way that's cool and on the other hand... I don't know. It's just good.

Ingredients: Cocoa mass, cane sugar & cocoa butter

Tämäkin kyseisen valmistajan suklaa näyttää ihan samalta kuin sisarustuotteensa sillä poikkeuksella että nyt tehostevärinä on turkoosi. Pakkauksessa on viisi pientä suklaapalasta joiden nauttiminen on tehty helpoksi jaottelemalla levy valmiiksi palasiksi.

Arvioituani juuri hetki sitten saman valmistajan madagaskarilaisen suklaan huomaan että tämän tuoksu ei ole yhtä hedelmäinen. On tässäkin hieman hedelmäisyyttä, mutta kuvittelen haistavani jotain lakritsimaistakin. Viehättävä tuoksu, ei epäilystäkään siitä. Koostumus on ihan yhtä sileä kuin oli madagaskarilaisessakin. Sula suklaamassa levittää makuja kaikkiin suun kolkkiin.

No hyvvää päivää! Tämän suklaan maku eroaa madagaskarilaisesta vielä enemmän kuin tuoksu. Tuntuu vähän kuin joku läimäisisi naamalle kun tätä pistää suuhun. Mutta sillai hyvällä tavalla. Maut ovat voimakkaita, mutta eivät niinkään kitkeriä vaan muulla tavalla. Maut ovat varsin maanläheisiä ja myös kevyesti hapokkaita. On tässä hieman kitkeryyttäkin, mutta en nyt oikein osaa kuvata maun yksityiskohtia. Vähän niin kuin olisi eksoottisia hedelmiä laimennettu vedellä ja... aniksella? Nautin mausta, sillä se on erittäin jännittävä ilman hedelmäisyyttäkin.

Jälkimaku on kutakuinkin identtinen varsinaisen maun kanssa. Useimmiten jälkimaku muuttuu joksikin muuksi kuin varsinainen maku, mutta ei tällä kertaa. Toisaalta se on hyvä asia, mutta toisaalta.. emmäätiä. Se on vain hyvä.

Suklaata myy Suomessa Laatusuklaa.fi.

Ainesosat: Kaakaomassa, ruokosokeri & kaakaovoiEi kommentteja: