2.9.2016

Metiisto Artisan Chocolate Tanzania 85%

I've been waiting to taste this chocolate since Trev "Metiisto" Smith himself described the flavours he found in his chocolate. He mentioned green apple and that stuck in my head, since I love green "Granny Smith" apples (coincidence with names here..?). I'm man enough to admit that I'm a bit sceptic about all African, non Madagascan cacao, but I am able to keep an open mind.

The appearance of Metiisto bars and packaging have been very classy and good looking for as long as I've known anything about the company. I love the black, stylish cardboard wrappers and the big, engraved (of course made with a mould) logo "M" on the chocolate bar itself. The chocolate is wrapped in a clear cellophane bag which lets me easily see the chocolate. I have no chocolate to compare it to right now, but this doesn't look as dark as the cacao content suggests.

I'm sniffing away at the chocolate and... is it really 85% cacao? Well, yes it is, but the aromas are so soft and mild that it could easily be mistaken for something around 70%. I love the aromas, don't get me wrong. They are very chocolatey and have a little bit of fruity twists to them. I've not had dark chocolate in a while now, so in my nose this smells just like chocolate should.

Oh my goodness... The texture of this chocolate reminds me of Rózsavölgyi Csokoládé bars in a sense that they are pretty thin and extremely smooth. This feels like a mix of cotton wool and silk in the mouth and I love it. Perfect.

What matters in any chocolate is the flavour. At first bite I get dark and bitter flavours. As soon as the chocolate starts to melt I get what Trev meant with the apple comments. I'm not sure I would recognize it as apple, but there is certainly a fruity undertone in the taste, or so I thought at first. Actually, it's more than an undertone, it's a key factor in the overall flavour. Had I been tasting this chocolate blind folded I would never have guessed the cacao percentage to be so high. There is bitterness in the chocolate for sure, but other flavours even it out very nicely. This must be one of / the most smooth flavour mixes I've tasted at this cacao percentage level. Very nice, just a bit too bitter for perfection in my mouth.

The aftertaste lasts a fairly long time and it's bitter, no question about it. But it's not bitter in a bad way, it's just what you would expect from a (very) dark chocolate. The fruit that was there in the taste is not really present in the aftertaste, but something brighter pops up a few times even a couple minutes after having the chocolate in my mouth.

Ingredients: Cocoa beans, organic cocoa butter & sugar

Olen odottanut tämän suklaan maistamista siitä lähtien kun Trev "Metiisto" Smith itse kuvaili löytämiään makuja suklaassaan. Hän mainitsi vihreän omenan ja se jäi päähän kaikumaan, koska rakastan vihreitä "Granny Smith" -omenoita (liekö nimiyhtäläisyys sattumaa..?). Myönnän suhtautuvani afrikkalaiseen, ei-madagaskarilaiseen kaakaohon varauksella, mutta lähden maisteluun avoimin mielin.

Metiiston levyt ja paketoinnit ovat olleet tyylikkäitä niin kauan kuin olen tiennyt yrityksen olemassaolosta. Mustat, pahviset kääreet ovat todella tyylikkäitä ja suklaaseen kaiverrettu logo "M" (joka toki on muotilla tehty) on todella hieno. Suklaalevy on vielä erikseen kääritty kirkkaaseen sellofaanipussiin, jonka läpi suklaalevyn helposti näkee. Minulla ei juuri nyt ole käsillä verrokkia, mutta tämä levy ei näytä väritykseltään niin tummalta kuin mitä kaakopitoisuus antaisi olettaa.

Nuuhkin suklaata pussissaan ja... onko tämä todellakin 85% kaakaota? No, onhan se, mutta tuoksut ovat niin pehmeitä ja mietoja, että tuoksu voisi ihan yhtä hyvin olla lähtöisin 70% tummuisesta suklaasta. Tuoksut ovat todella hyviä, ei siinä mitään. Ne ovat erittäin suklaisia ja mukana on ripaus hedelmäisyyttäkin. En ole nyt vähään aikaan syönyt tummaa suklaata, joten minun hajuaistimessani tämä suklaa tuoksuu juuri oikealta.

Voi hyvänen aika... Suklaan koostumus muistuttaa Rózsavölgyi Csokoládén suklaalevyjä siinä mielessä, että ne ovat melko ohuita ja äärimmäiset sileitä. Tämäkin tuntuu suussa lähinnä pumpulin ja silkin sekoitukselta ja sellainenhan kyllä kelpaa. Täydellistä.

Suklaassahan tärkeintä on maku. Ensipuraisulla esiin tulee tummia ja kitkeriä makuja. Heti kun suklaa lähtee sulamaan, hoksaan mitä Trev tarkoitti mainitessaan omenoiden maun. En välttämättä tunnistaisi sitä juuri omenaksi, mutta maussa on hedelmäinen vivahde, tai näin ajattelin aluksi. Itse asiassa kyseessä on enemmän kuin vivahde. Kyse on ihan merkittävästä kokonaismaun osasta. Jos olisin maistellut tätä suklaata sokkona, en varmasti olisi arvannut kaakaopitoisuutta näin korkeaksi. Tokihan suklaassa on kitkeryyttä, mutta muut maut tasoittavat sitä mukavasti. Tämä on varmaan yksi / ihan pehmeimmistä mauista näin tummissa suklaissa. Vallan mainio maku, joskin ihan vähän liian kitkerä ollakseen täydellinen minun suussani.

Jälkimaku kestää kohtuullisen pitkään ja se on kitkerä, siitä ei ole epäilystäkään. Kitkeryys ei kuitenkaan ole sitä pahinta sorttia, vaan sellaista, jota voi odottaakin näin tummaulta suklaalta. Mausta löytynyt hedelmäisyys ei enää löydy jälkimausta, mutta jotain raikkaampaa makua hypähtää esiin välillä useamman kerran vielä muutaman minuutin kuluttua suun tyhjenemisen jälkeen.

Suklaata myy Suomessa Laatusuklaa.fi.

Ainesosat: Kaakaomassa, luomu kaakaovoi & sokeri

Ei kommentteja: