4.9.2016

Omnom Tanzania 70%

Two days ago I reviewed a chocolate made from Tanzanian cacao made by Metiisto Artisan Chocolate. It was 85% cacao, so this one from Iceland, made by Omnon, is lighter. Let's see how much of a difference that and other factors make.

The appearance of Omnom chocolate bar cardboard wrappers is stylish all the way to the foil paper the chocolate is wrapped in. Since the cacao comes from Africa, they have chosen to put a huge bug on the wrapper. I would say that it's not a bad choise at all. Also the dark greyish blue color of the wrapper suits the Tanzanian theme in my mind, so well done for that. I remember my last encounter with Omnom being their apparently discontinued PNG-bar and then the chocolate pieces in the bar were very boringly shaped. They have stepped up their game on this one, since also the bar looks really nice and in line with the Omnom lines.

Aromas can be found when sniffing this chocolate. I get something spicy in addition to the basic "chocolatey" aromas. Remembering the green apple -comment in the Metiisto Tanzania review, I don't really get any fruity aromas in this chocolate.

The texture of the chocolate is not as smooth as it could be. It has a slight flouriness, that after having eaten about half of the 60 gram bar, makes my tongue a bit rough. Otherwise the chocolate melts very nicely into that lovely chocolade liquid that we all know and love.

Maybe there were no fruity aromas in my nose, but there sure are quite a lot of them here in the flavour of the chocolate and I love it! This really remind me of apples, whatever the color of them. The taste is only lightly acidic (so not like Madagascan cacao) but very strong fruityness is all around my mouth. There is no bitterness to speak of. This surely is one of those moments when you maybe didn't expect too much, but were totally overwhelmed by what you got. I love this chocolate with all its flavors. Maybe Little Richard had this chocolate in the 50's? A-wop-bom-a-loo-mop-a-lomp-bom-bom indeed!

The aftertaste of is pretty mild, actually even more so. The fruity part remains in my mouth for as long as there is any flavours left and that is a very good thing. Nobody(?) likes aftertastes that only offer the basic bitterness of dark chocolate. Tutti frutti all the way!

Ingredients: Cocoa beans, raw cane sugar & organic cocoa butter

Kaksi päivää sitten arvioin tansanialaisesta kaakaosta valmistetun suklaan, jonka oli valmistanut Metiisto Artisan Chocolate. Se oli kaakaopitoisuudeltaan 85%, joten tämä islantilaisen Omnomin tekemä on selvästi vaaleampaa. Katsotaanpas kuinka paljon se, tai muut tekijät vaikuttavat suklaan makuun.

Omnom suklaalevyjen pahviset kääreet ovat todella tyylikkäitä aina suklaata ympäröivään foliokääreeseen asti. Koska suklaassa käytetty kaakao tulee Afrikasta, on teemaeläimeksi tällä kertaa valikoitunut iso koppakuoriainen, eikä se minusta ole lainkaan huono valinta. Myös tumma, harmaaseen vivahtava sininen kääreen pääväri sopi hyvin mielikuvaani Tansaniasta, joten hyvin tehty. Muistan edellisen kosketukseni Omnom-suklaaseen ja silloin oli kyseessä ilmeisesti tuotannosta jo poistunut PNG-levy. Siinä suklaapalaset oli todella tylsästi muotoiltu. Suunnitteluosasto on Islannissa nyt skarpannut, sillä nyt itse suklaalevykin näyttää hyvältä ja Omnomin tyyliin sopivalta.

Suklaasta löytyy nuuhkimalla tuoksuja, lähinnä mausteisia sellaisia. Lisäksi löytyy sellainen "perussuklainen" tuoksu. Kun muistan maininnan vihreistä omenista Metiisto Tanzania -arviossani, on todettava, että hedelmäiset tuoksu loistavat kyllä poissaolollaan.

Suklaan koostumus ei ole niin sileä kuin voisi olla. Siinä on aavistus jauhoisuutta joka aiheuttaa sen, että syötyäni noin puolet 60 gramman levystä, tunnen kielessäni jo karheutta. Muuten suklaa kyllä sulaa suussa todella mukavasti siksi paksuksi suklaanesteeksi, jonka me kaikki tunnemme ja jota rakastamme.

Vaikka nenäni ei havainnutkaan lainkaan hedelmäisiä aromeja, niin maussa niitä kyllä sitten löytyykin, wau! Maussa todellakin tulee omenaisia makuja esiin, olipa niiden väri mikä tahansa. Maku on vain lievästi hapokas (joten poikkeaa madagascarilaisesta kaakaosta) mutta voimakas hedelmäisyys leviää suussa kaikkialle. Suklaassa ei ole mainittavaa kitkeryyttä. Tämä on niitä hetkiä, kun et odottanut tuotteelta paljoakaan, mutta sait enemmän kuin olisit päiväunissasikaan osannut uneksia. Rakastan tätä suklaata kaikkine makuineen. Ehkäpä Little Richardilla oli tätä suklaata jo 1950-luvulla? A-wop-bom-a-loo-mop-a-lomp-bom-bom, todellakin!

Jälkimaku on melko mieto, tai oikeastaan todella mieto. Hedelmäiset maut säilyvät kuitenkin suussa niin kauan kuin suklaasta mitään makua vielä tuntuu ja sehän on vain hyvä asia. Kukaan(?) ei tykkää jälkimausta, joissa maistuu vain se peruskitkeryys. Tutti frutti vaan!

Suklaata myy Suomessa Laatusuklaa.fi.

Ainesosat: Kaakaomassa, raakaruokosokeri & luomu kaakaovoi

Ei kommentteja: