27.9.2014

Ara Chocolat Madagascar 75%

The appearance of this chocolate "bar" is pretty much the same as the Équateur had, only the effect-color of the wrapper has changed from purple to red. Five individual thin neapolitan sized pieces of chocolate inside.

This is made of Madagascan cocoa (Åkesson's plantation, Sambirano valley, Trinitario bean) so my expectations are high and the aroma doesn't dissappoint me. Fruity cocoa aroma. Is there really anything better? If somebody made a deodorant of this scent, I would buy nothing else. There aren't words enough to describe how much I love this aroma!

The texture is smooth and the piece of chocolate starts to melt quite quickly in my mouth. The melted chocolate turns into a smooth and semi-thick liquid that spreads the taste all around the mouth.

The flavour is almost as fruity as the aroma, but after biting into the chocolate I get a taste of banana, that I haven't tasted in a while in anybody's dark chocolate. Oh, how I love the taste of banana in a chocolate as well! There is a slight bitterness in this chocolate, which is actually nice, because it goes well together with the fruity taste.

The aftertaste has much more bitterness than the actual taste had. I can really feel the bitterness on the sides of my tongue. There is not much left of the fruityness, which is a shame. The aftertaste is good, it just isn't all it could be.

Ingredients: Cocoa mass, cane sugar & cocoa butter

Tämän "suklaalevyn" ulkoasu on kutakuinkin sama kuin Équateurissa kun ainoastaan kääreen huomioväri on vaihtunut violetista punaiseen. Sisältä löytyy viisi maistelupalakokoista suklaapalasta.

Suklaa on valmistettu madagaskarilaisesta kaakaosta (Åkessonin plantaasi Sambiranon laaksossa, kaakaolajikkeena Trinitario) joten odotukseni ovat korkealla. Tuoksu ei tuota pettymystä: hedelmäinen kaakaon tuoksu löytyy. Mikä voisikaan olla tätä parempaa? Jos joku tekisi tästä tuoksusta dödön, en ostaisi enää koskaan mitään muuta hajustetta. Sanat eivät riitä kuvaamaan rakkauttani tätä tuoksua kohtaan!

Koostumus on sileä ja palanen sulaa suussa nopeasti. Sulaessaan suklaa muuttuu sileäksi ja puolipaksuksi nesteeksi joka kuljettaa maut jokaiseen suun kolkkaan.

Maku on lähes yhtä hedelmäinen kuin tuoksu. Puraistuani suklaata maistan banaanin, jota en olekaan vähään aikaan maistanut kenenkään valmistamassa tummassa suklaassa. Voi että minä pidän banaanivivahteesta suklaassa! Suklaassa on myös lievää kitkeryyttä ja se itse asiassa sopii hyvin yhteen hedelmäisen maun kanssa.

Jälkimaku on selvästi kitkerämpi kuin varsinainen maku. Kitkeryys tuntuu kielen reunoilla. Hedelmäisyydestä ei valitettavasti ole paljoa jäljellä. Jälkimaku on hyvä, mutta se voisi olla parempikin.

Suklaata myy Suomessa Laatusuklaa.fi.

Ainesosat: Kaakaomassa, ruokosokeri & kaakaovoi

Ei kommentteja: