17.4.2015

Oialla Beniano Bolivia 72%

This Danish chocolatier uses only organic ingredients in its chocolates and this is in fact already the second chocolate reviewed by me that uses the Amazonian wild Beniano bean. The bright white paper wrappers of the chocolate are stylish in a way, but I might like to see "something more". Of course I can now easily find all the important information already on the front of the wrappers for once. The chocolate pieces have something reminding me of Egyptian figures found inside pyramids (in the movies at least).

The aroma is pretty neutral but only in a good way. I wouldn't mind some fruity aromas along the current ones, but this rich and all-good aroma is pretty fulfilling in itself.

The silky smooth chocolate also melts into a surprisingly thick and silky chocolate liquid that feels great. If someone was to offer me this as a drink, I would most likely drink myself silly. My brain wouldn't be able to stop my mouth. Even if the chocolate is this smooth, it isn't at all "slippery". Not that I mind slippery chocolate, but this is just as good as texture goes.

Like in the aroma, I wouldn't mind some fruity flavours in the chocolate. My palate is currently in love with fruity tastes in cocoa and that's what it wants. This chocolate though has other interesting qualities. The taste is almost stuffy but then again it's not stuffy at all. The taste is bitter but then again it's not. A very special flavour indeed. The flavour is simple and complicated at the same time. Well, whatever it might or might not be, it's still very addictive, since I have by now eaten almost the whole 90 gram bar. Giving this chocolate a rating turns out to be tricky. I'm struggling between an 8 and a 9. Because of the complexity of verything I am now leaning a little bit closer to the 9.

I actually tasted something funny at one point when I still had a small piece of the chocolate in my mouth: raw potato! The flavour didn't last long, but long enough for me to recognize the taste. Once my mouth is totally empty I'm left with a pretty basic good dark chocolate aftertaste. Nothing major, nothing minor. Well, actually there was a slight surge of bitterness at one point.

Ingredients: Cocoa beans containing cocoa butter (46,6g/100g) & cane sugar

Tanskalainen suklaavalmistaja käyttää suklaissaan pelkästään luomu raaka-aineita ja tämä on itse asiassa jo toinen arvioimani suklaa, jossa on käytetty tätä Amazonasista löytyvää villiä Beniano-papua. Levyn vitivalkoiset paperikääreet ovat tavallaan tyylikkäitä, mutta samalla jään kaipaamaan niihin hieman "sitä jotain". Tarpeelliset tiedot toki löytyvät helposti heti kääreiden etupuolelta, kerrankin. Suklaapalasissa on pieniä egyptiläistyyppisiä kuvioita (elokuvista tuttuja).

Tuoksu on melko neutraali, mutta hyvällä tavalla. Tietenkään pienistä hedelmäisistä vivahteista ei olisi haittaakaan, mutta tällainen täyteläinen ja pelkästään hyviä puolia sisältävä suklaatuoksu on kyllä aika tyydyttävä jo itsessäänkin.

Suklaa sulaa suussa helposti muuntautuen yllättävänkin paksuksi ja samettiseksi suklaamassaksi. Tämä on kyllä herkullisen täyteläistä suklaamassaa ja jos tätä joku joskus tarjoaisi juomana, joisin itseni takuulla kipeäksi, kun aivot eivät kuitenkaan haluaisi kieltää suuta juomasta. Vaikka suklaa on näin sileää, ei tämä kuitenkaan ole lainkaan "liukas" koostumukseltaan. Liukkaus on kyllä mieluista, mutta niin on tämäkin.

Aivan kuten tuoksussa, jään maussakin hieman kaipaamaan niitä hedelmäisiä vivahteita, joihin makuaistini ainakin toistaiseksi on tykästynyt. Tällä suklaalla on muita hyviä ominaisuuksia. Tämän suklaan maku on tavallaan hieman tunkkainen, mutta toisaalta ei lainkaan. Kaakaon maku on tässä hieman karvas, mutta toisaalta ei ollenkaan. Varsin erikoinen on tämä maku. Se on samalla monivivahteinen ja yksinkertainen. Mutta jos tämä ei olisi kiehtovaa ja koukuttavaa, niin en olisi tähän asti päästyäni syönyt jo lähes koko 90 gramman levyä. Arvosanan antaminen suklaalle osoittautuukin todella vaikeaksi 8 ja 9 välillä. Monimutkaisuuden ansiosta kallistun nyt hieman lähemmäksi parempaa.

Huomasin itse asiassa jo siinä vaiheessa, kun suussa oli vielä rippeet suklaasta erään maun, jonka tunnistin: raaka peruna! Maku ei viipynyt suussa kauaa, mutta sen aikaa että kerkesin tajuta mistä on kyse. Kun suu sitten on kokonaan suklaasta tyhjä jää jäljelle sellainen aika perusmaku, joka tummaa suklaata syödessä löytyy. Ei vivahteita oikein mihinkään suuntaan, mutta ei mitään moitittavaakaan. Tai itse asiassa viiveellä tulee pieni kitkeryyspiikki.

Ainesosat: Kaakao sisältäen kaakaovoin (46,6g/100g) & ruokosokeri

Ei kommentteja: