25.4.2015

Chocolate Naive Nicaragua Nicaliso 70%

This is my first encounter with this Lithuanian chocolate maker. The bar is wrapped in a nice looking cardboard wrapper but the stylishness doesn't stop there. The "book-like" opening mechanism adds to the style. The chocolate bar itself is even more stylish with its flat (not divided into pieces) outlook and only the cycling man logo on it. Very stylish indeed. However, I have to give a small virtual negative note to the fact that all the information is printed on the light yellow wrapper with yellow text. It's almost impossible to read*.

When opening the cellophane bag with the chocolate bar in it there's a burst of strong and nuanced cocoa aroma. What is this aroma? Things that come to mind are leather, wine and a small amount of fresh and acidic berries. There are so many different aromas that my lack of imagination (?) prevents me from naming them all. I have to say that after a while of sniffing the wine aroma is the predominant one.

The thin chocolate melts quickly in my mouth and also seems to do so on the table in my room, where the temperature is just over 20 degrees celcius. The texture is smooth but not slippery. There is a very small amount of flouryness (or maybe we could call it "slide resistance for the tongue) in the chocolate, but over all this feels very nice.

The taste has same nuances that the aroma had but now everything seems a bit brighter. I also taste something like banana in addition to the leather and wine. If the aroma was full of everything, so is the flavour. It feels like new flavours are popping up all the time and there's no way for me to name them all. Maybe I'll just call it incredibly vivid and multidimensional? By the third piece I notice the leather taste being gone and something more bright and fresh replacing it. It's something you might get by mixing banana with tangy red currants. The taste is not fruity in the same way as many chocolates made of Madagascan cocoa are, but definetly as exciting. A very interesting experience.

The number one thing in the aftertaste is the acidity I feel on the side and on top of my tongue. There is some bitterness and a slight dryness all over, but the symphony of flavours just goes on and on. The aftertaste is very long and powerful in the sense that the flavours don't seem to fade away at all for a long time.

*) PS. This was a true blind tasting because only after writing this review I noticed that this chocolate includes forbidden ingredients: clarified butter and soya lecithin. Despite this I will publish this review since I've written it already, but by no means do I accept the adding of lecithing or especially butter in chocolate! I'm not going to let this effect my ratings, but morally it does so very strongly. Of course it is partially my own fault that I didn't familiarize myself with the product in advance. Unfortunatelly this is also a clear indicator of the fact that wrong ingredients in chocolate are difficult or impossible to make out by tasting. At least there was no vanilla!

Ingredients: Cocoa beans, sugar, cocoa butter, clarified butter & soya lecithin

Liettualaisen suklaavalmistajan ensimmäinen kohtaamani suklaalevy on paketoitu tyylikkään näköisiin pahvikääreisiin. Tyylikkyys ei lopu vielä kääreiden pintaan, vaan "kirjamainen" avausmekanismikin tuo arvokkuuden tuntua ja tyyliä. Itse suklaalevy on jopa tyylikkäämpi kuin kääreet, sillä muutoin sileässä suklaalevyssä ei ole minkäänlaista palajakoa, vaan ainoastaan suuri yrityksen logo miehestä yksipyöräisellä. Todella tyylikästä. Pieni virtuaalinen miinus on annettava sille, että kaikki tuotetiedot on painettu keltaisella tekstillä kellertävän taustavärin päälle, joten tuotetietojen lukeminen on todella vaikeaa*.

Kun raotan kääreiden sisältä löytyvää sellofaanipussia, pääsee ilmoille melko voimakas mutta samalla vivahteikas kaakaon tuoksu. Mikähän tässä oikein tuoksuu? Mieleen tulevat ainakin nahka, viini ja pieni annos raikkaita marjoja. Tässä on niin paljon erilaisia tuoksuja, että mielikuvituksen puute estää tunnistamasta kaikkia. Täytyy sanoa tovin nuuhkimisen jälkeen, että viinin tuoksu on ehkä lievästi päälimmäisin kaikista.

Ohuen suklaalevyn palaset sulavat nopeasti suussa. Ohuus aiheuttaa myös sen että suklaa pehmenee todella nopeasti jo pöydälläni huoneessa, jossa lämpötla on hitusen yli 20 astetta. Koostumus on sileä, mutta ei liukas. Suklaassa on ihan pienenpieni jauhoisuus, tai olisiko "liukuvastus kielelle" parempi ilmaisu, mutta yleisesti ottaen tämä tuntuu todella miellyttävältä kielen päällä.

Maussa on samoja vivahteita kuin tuoksussakin, mutta kaikki hieman raikkaampana. Olen viinin ja nahan lisäksi maistavinani hitusen banaaniin viittavaa. Jos tuoksu oli vivahteikas, niin kyllä on makukin. Tuntuu että esiin tulee koko ajan uusia makuvivahteita enkä kyllä osaa nimetä niitä yksitellen. Riittääkö jos sanon että maku on uskomattoman monipuolinen ja monivaiheinen? Kolmatta palaa imeskellessä huomaan nahan aromin kadonneen ja tilalle on tullut jokin selvästi raikkaampi maku. Jos banaania ja kirpsakoita punaherukoita sekottaisi keskenään, saattaisi se maku muistuttaa tätä. Maku ei ole samanlla tavalla marjainen kuin monessa madagaskarilaisesta kaakaosta valmistetussa, mutta ehdottomasti yhtä jännittävä. Varsin mielenkiintoinen kokemus.

Jälkimaun ehdoton kingi on hapokkuus, joka tuntuu kielen reunoilla ja pinnalla. Kauttaaltaan suussa maistuu pieni kitkeryys, tuntuu lievä kuivuus ja makujen sinfonia vaan tuntuu jatkuvan ja jatkuvan. Jälkimaku on yllätävänkin pitkäkestoinen ja voimakas siinä mielessä, että maut eivät tunnu lievenevän lainkaan, vaikka suklaata ei ole ollut suussani ainakaan minuuttiin. Tällaista makua on mukava muistella ja makustella.

*) PS. Tämä oli nyt todellinen sokkoarviointi, sillä en sen vertaa edes hoksannut katsoa etukäteen, että tässä suklaassahan on ihan vääränlaisiakin aineita, nimittäin kirkastettua voita ja soijalesitiiniä. Minä kuitenkin julkaisen tämänkin arvion kun se nyt tuli kirjoitettua, mutta eihän suklaaseen soijalesitiiniä tai varsinkaan voita pidä mennä lisäämään! En anna tämän havainnon nyt vaikuttaa arvioni kokonaisarvosanaan, mutta moraalisesti vähennän pisteitä runsaalla kädellä. Osittain oma vika, kun en perehtynyt suklaan tuotetietoihin etukäteen. Valitettavasti tämä kertoo myös siitä, että suklaaseen lisättyjä vääriä aineita on vaikea tai mahdoton tunnistaa. Sentään tässä ei ollut vaniljaa!

Ainesosat: Kaakaomassa, sokeri, kaakaovoi, kirkastettu voi & soijalesitiini

Ei kommentteja: