27.4.2015

Belyzium 78%

A wide selection of the Berlin based chocolate maker Belyzium arrived here up north and this is now my first encounter with it. This is also the lightest (least cocoa) chocolate of the ones I have. Apparently all Belyzium chocolates are made from cocoa from Belize, which most likely has affected the company name. The wrappers are clever in the sense that they're the same for all chocolates. Only the stickers informing of ingredients and cocoa percentage vary from bar to bar. They might not be the worlds most stylish wrappers, but in a way it's actually nice that they are different from everyone else and seem more home made. After opening the outer bag I notice the chocolate being packed in another bag.

The aroma of the chocolate is very powerful and I have to say that it very much reminds me of the Naive Nicaragua chocolate I recently tasted. There are strong red wine aromas together with other fruity things. The aroma is so powerful that it might be a bit too much for some. Personally I'm looking forward to the flavours.

As very thin chocolate bars tend to, this melts very quickly. The texture is in no way slippery but instead a little bit floury. But not floury enough to be bad. Very nice feel.

After the strong aromas I'm surprised by the subtle flavours I get at first. There are no really strong flavours, but after a while I get a taste of sweet berries. It might be strawberry or raspberry but definetly not tangy red currants. Having had a few pieces of the chocolate I start to feel the acidity tingling in my palate. Funny how it feels in the palate but not on the tongue. Dispite the predominant berry flavours there is also a dark and gloomy taste alsongside it. It's not bitterness but instead something... I can't quite put my finger on at this point. A very interesting chocolate and the sweet berries is something I don't recall tasting before.

In the aftertaste I notice the same flavours as in the actual taste. This is the first time I also feel some bitterness, but not much of that either. The gloomy flavour is also here in the aftertaste, but it's not disturbingly strong.

Ingredients: Cocoa beans, cane sugar & cocoa butter

Käsiini kantautui kohtalainen lajitelma Berliinissä toimivan Belyziumin tummia suklaita ja tämä on nyt ensimmäinen ja kaakaopitoisuudeltaan vaalein noista suklaista. Valmistajan (ilmeisesti kaikissa suklaissa) käyttämä kaakao tulee Belizestä (Keski-Amerikassa), joka nimellään varmaankin on vaikuttanut yrityksenkin nimeen merkittävällä tavalla. Kääreet on toteutettu taloudellisesti fiksusti, sillä ne ovat kaikissa suklaissa identtiset. Ainoastaan voipaperityyppiseen pussukkaan liimatut tarrat (kaakaopitoisuus etupuolella ja tuoteseloste takapuolella) erottavat kääreet toisistaan. Ei nämä maailman tyylikkäimmät kääreet ole, mutta jollakin tavalla on ihan kiva että ne poikkeavatkin muista olemalla hieman enemmän kotitekoisen näköisiä. Avattuani uloimman pussukan totean itse suklaan pakatun omaan tiiviimpään pussiin.

Suklaan tuoksu on voimakas ja minun on pakko tunnustaa, että se muistuttaa melkoisesti vastikään arvioimaani Naiven Nicaragualaista suklaata. Tuoksusta löytyy voimakkaana punaviinin tuoksuja ja hieman muitakin marjaisia aromeja. Tuoksu on todellakin voimakas ja saattaa olla tämäntyyppisiin suklaisiin tottumattomalle jopa hieman "pelottava". Itsekin odotan mielenkiinnolla miltä tämä maistuu.

Suklaalevy on todella ohut, joten se sulaa varsin nopeasti suussa. Sen koostumus ei ole lainkaan liukas vaan ennemminkin lievästi jauhoinen, mutta ei niin paljon sitäkään että häiritsisi. Oikein mukava suutuntuma.

Maku on voimakkaan tuoksun jälkeen yllättävän mieto, varsinkin ensialkuun. Minkäänlaisia voimakkaita makuja suklaasta ei irtoa, mutta pienen viiveen jälkeen esiin tulee makeiden marjojen makuja, olisiko nuo nyt mansikan vai vadelman makuja, mutta ainakaan ei kirpsakoiden punaherukoiden. Kun olen muutaman palasen syönyt alkaa kitalaessa tuntua pientä hapokkuuden mukanaan tuomaa kihelmöintiä. Jännä että se tuntuu nimenomaan kitalaessa, eikä kielellä kuten yleensä. Vaikka tuo marjainen maku onkin miedoista mauista hallitsevin, niin tuossa rinnalla kulkee koko ajan sellainen tummempi tai synkempi maku. Se ei ole varsinaisesti kitkeryyttäkään, mutta jotain... jota en nyt osaa nimetä. Erittäin mielenkiintoinen suklaa ja tuo makea marjaisuus (jota ei pidä sekoittaa muutoin sokeriseen suklaaseen, jota tämä ei ole) on jotain, jota en muista aiemmin maistaneeni.

Jälkimaussa on havaittavissa samoja miellyttäviä makean marjan makuja joita suklaassa aiemminkin oli. Vasta tässä vaiheessa suussa tuntuu ihan hivenen karvauttakin, mutta ei paljon sitäkään. Sitä synkkää makua jonka mainitsin on myös jonkin verran tässä jälkimaussa, mutta sitäkin vain maltilla.

Ainesosat: Kaakaomassa, ruokosokeri & kaakaovoi

Ei kommentteja: