31.10.2014

Chocolate Tree Peru Marañón 69%

I really like these Chocolate Tree wrappers. The really stand out from other chocolate makers. What I also like is the chocolate bar itself (which there are two of inside the wrappers), which has a nice 3D look to it including some nice engravings on the pieces.

The aroma is sweet and this almost smells like milk chocolate. I don't get any kind of twists or details in the chocolate aroma, so this just smells like a milk chocolate on the darker side. A good chocolate scent though.

There is a slight flouryness in the texture, but it's just on the better side of the unacceptable/ acceptable borderline. I also get a bit slippery feeling in my mouth when the chocolate melts.

If the aroma was a little unsurprising and sweet, I have to say that the flavour follows the same path. That might sound like a negative thing, but it's not. It's just that this chocolate tastes very much like a "basic" dark chocolate. At least there are no chocolate spoiling features of vanilla and such. There is absolutely no bitterness here, which I actually like. What I don't really like so much is the sweetness, this is a bit too sweet for me. There is also a slightly "watery" taste every now and then, which I don't like.

All the not-so-perfect features I found in the flavour of the chocolate are also here in the aftertaste. Unfortunatly the aftertaste is even sweeter than the actual flavour and that's never a good thing.

Ingredients: Cocoa beans, organic cane sugar & cocoa butter

Nämä Chocolate Treen kääreet ovat todella kauniita ja erottuvat hyvällä tavalla muista valmistajista. Pidän myös itse suklaan (joita löytyy kaksi levyä kääreiden sisältä) kaiverretun näköisestä 3D-pinnasta.

Wrappers / Kääreet 2016
Tuoksu on makea ja tämä tuoksuukin lähes maitosuklaalta. En huomaa minkäänlaisia normaalista poikkeavia yksityiskohtia tai vivahteita tuoksussa, joten tämä tuoksuu vain tummemmalta maitosuklaalta. Hyvä suklaan tuoksu kuitenkin on.

Koostumuksessa on lievää jauhoisuutta, mutta se on täpärästi vielä hyväksytyn rajan paremmalla puolella. Suklaa tuntuu sulaessaan myös liukkaalta.

Jos tuoksu oli hieman yllätyksetön ja makea, niin täytyy sanoa, että maku seuraa samoissa jalanjäljissä. Voi kuulostaa negatiiviselta asialta, mutta ei sitä varsinaisesti ole. Suklaa vain maistuu "perus" tummalta suklaalta. Onneksi tästä ei kuitenkaan löydy makua pilaavia ainesosia kuten vaniljaa tms. Kitkeryyttä suklaasta ei löydy lainkaan ja se on hyvä asia. Ihan yhtä hyvä asia ei kuitenkaan ole suklaan makeus, sillä tämä on makuuni jopa liian makeaa. Maussa on myös "vetinen" vivahde, joka käväisee esillä silloin tällöin, eikä sekään ilon tunnetta herätä.

Kaikki epätäydelliset, mausta löytyneet ominaisuudet löytyvät myös täältä jälkimausta. Valitettavasti jälkimaku on jopa makeampi kuin varsinainen maku ja se ei koskaan ole hyvä asia.

Ei kommentteja: