23.8.2014

Soma carenero superior 70%

Before you read the review below, you should know a couple things. First of all: The chocolate bar in question was 22 months old at the time of consumption. Soma recommends consumption within 12 months of manufacturing. Secondly: For some reason I had forgotten this small chocolate bar at the back of my chocolate stash (wine cooler) and therefore the chocolate almost celebrated its second birthday. Now let us see what time has done to this chocolate bar, if anything.

This little (25 grams) chcolate bar wrapper looks like the package might contain some sterilized tool needed in an operating room. It doesn't look tempting or like a chocolate bar. The chocolate itself looks like chocolate, but very basic and kind of boring to be honest. I've seen quite a few chocolate bars looking about the same.

The aroma of the chocolate is very fruity and my hopes are built up. I generally like chocolates made from fruity cocoa. Aside from the fruity part there's not much aroma in the chocolate, but hey, that is enough.

I put a piece of the chocolate on my tongue and when it eventually starts to melt, it's turned into a silky smooth liquid, which spreads all the flavours of the chocolate around my mouth. The feel of the melted chocolate is actually quite pleasing.

Just like the aroma predicted I find the chocolate tasting very fruity and enjoyable. For such a dark chocolate it sure doesn't taste very dark. There is no excessive bitterness other than the amount you would expect dark chocolate to have. Just like the aroma, there are no strong flavours in it, but still it's a chocolate with a capital C. I couldn't really expect a chocolate to taste better than this.

The cocoa is acidic enough to tickle my palate. I notice this especially in the aftermath when my mouth is empty. The aftertaste is not strong or even very fruity. Actually there isn't much of an aftertaste, I just feel the slight tickling.

So, what did time do to the chocolate? Absolutely nothing! Nothing bad anyway. It looks and tastes like dark chocolate should. It has been in controlled temperature all this time, but you can't help but wonder what influence the sealed foil bag has as well.

Ingredients: Cocoa & sugar

Ennen kuin luet arvion, sinun on hyvä tietää pari seikkaa. Ensinnäkin: kyseinen suklaalevy oli 22 kuukautta vanha arviointihetkellä. Valmistaja suosittelee nauttimista 12 kuukauden kuluessa valmistuksesta. Toiseksi: jostakin syystä olin unohtanut tämän pienen suklaalevyn suklaajemmani (viinikaapin) perälle, joten se vietti jo melkein toisia syntymäpäiviään. Katsotaanpas mitä ajan hammas on suklaalle tehnyt, jos mitään.

Tämän pienen (25 grammaa) suklaalevyn kääreet näyttävät siltä kuin sisältö voisi muodostua steriileistä leikkaushuoneen työkaluista. Se ei näytä lainkaan houkuttelevalta eikä edes suklaalevyltä. Suklaa itsessään näyttää suklaalta, mutta varsin perus-sellaiselta ja jopa tylsältä. Olen kylläkin nähnyt vastaavan näköisiä levyjä ennenkin.

Suklaan tuoksu on erittäin hedelmäinen ja odotukseni kasvavat. Pidän yleensä hedelmäisistä kaakaoista valmistetuista suklaista. Paljon muita tuoksuja suklaasta ei irtoakaan, mutta riittäähän tuokin. Pistän palasen kielen päälle ja kun se vihdoin alkaa sulaa, muuttuu se silkkisen sileäksi nesteeksi. Suklaanesteen suutuntuma on itse asiassa varsin nautinnollinen.

Aivan kuten tuoksu ennakoi, on maku varsin hedelmäinen ja nautinnollinen. Näin tummaksi suklaaksi tämä ei maistu kovinkaan tummalta. Kitkeryyttä on vain sen verran kun voisi olettaa, eli sopivasti. Kuten ei tuoksussakaan, ei maussakaan ole erityisen vahvoja aromeja. Suklaiden aatelia ehdottomasti.

Kaakao on siinä määrin hapokas, että se kutittelee kitalakea. Tämän huomaa eritoten jälkimaussa, joka muutoin ei ole erityisen hedelmäinen tai edes voimakas. Oikeastaan tässä ei ole mainittavaa jälkimakua.

Noh, mitä aika oli tehnyt suklaalle? Ei yhtään mitään! Ei ainakaan mitään negatiivista. Suklaa maistuu ja näyttää ihan tummalta suklaalta. Suklaata on koko ajan säilytetty suklaalle sopivassa lämpötilassa, mutta mikähän mahtaa olla ilmatiiviin foliokääreen merkitys säilytyyteen?

Ainesosat: Kaakao & sokeri

2 kommenttia:

Sunita kirjoitti...

p.s. I think we may know Vic and Debbie in common... I just saw your blog on wrappers! ;) See some very special bars on there! Apologies for not putting all this together earlier.

Jarkko Karhunen kirjoitti...

Hi Sunita! Yes, I remember you and your Chocolate Garage :-) We're about to do some trading with Vic and Debbie again in the very near future. I'm also hoping to get my wrappers on display (on the wall) at some point for all my friends to see. Now they're just packed together on shelves... It was actually on your Facebook page that I got the idea of how to do that.