I have put different emphasis on different areas. Since the flavour is the most important thing in my opinion, it defines 70% of the overall rating. Appearance, aroma and aftertaste each define 5% of the total and texture the remaining 15%.
Each of my reviews will of course include a verbal review of the different areas and also a histogram (like the one below) specifying the individual ratings. The colors in the histogram are meant to give a quick idea of the quality at a glance. Each color represents different ratings:
Rating | Meaning | |
1-3 | Very little or no enjoyment at all. | |
4-6 | Ok, but needs improvement. | |
7-9 | (Very) Good. Almost perfect at the high end. | |
10 | Top quality. Many can be as good but none better. |
Ennen kuin julkaisen ensimmäisen arvioni haluaisin selventää hieman arviointiasteikkoani, vaikka se ei kovin monimutkainen olekaan. Arvioissani keskityn viiteen suklaan osa-alueeseen: ulkonäkö (suklaan ja kääreiden), tuoksu, koostumus (miltä suklaa tuntuu suussa), maku ja jälkimaku. Jokainen osa-alue saa oman arvosanansa asteikolla 1 (huonoin) - 10 (paras).
Eri osa-alueilla on eri painoarvo kokonaisuudessa. Koska maku on mielestäni tärkein, määrittää se 70% kokonaisarvosanasta. Ulkonäkö, tuoksu ja jälkimaku määrittävät kukin 5% kokonaisuudesta ja koostumus loput 15%.
Jokainen arvioni sisältää luonnollisesti sanallisen arvioni eri osa-alueista ja lisäksi alla olevan kaltaisen pylväsdiagrammin, josta näkee yksittäiset arvosanat. Diagrammin värien tarkoitus on heti vilaisulla antaa käsitys suklaan laadusta. Eri värit merkitsevät tiettyjä arvosanoja:
Arvosana | Merkitys | |
1-3 | Hyvin vähän tai ei lainkaan nautintoa. | |
4-6 | Ok, mutta kaipaa parannusta. | |
7-9 | (Erittäin) Hyvä. Lähes täydellinen asteikon yläpäässä. | |
10 | Huippulaatua. Moni voi olla yhtä hyvä, mutta ei parempi. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti